Wybór firmy audytorskiej

Zarząd FFiL Śnieżka SA, na podstawie oświadczenia Rady Nadzorczej, przedstawia poniżej informacje wymagane przez § 70 ust. 1 pkt 7 Rozporządzenia w sprawie informacji bieżących i okresowych.

9 maja 2023 roku Rada Nadzorcza dokonała wyboru – zgodnie z obowiązującymi przepisami – podmiotu PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. do przeprowadzenia badania oraz przeglądu ustawowego jednostkowego sprawozdania finansowego Fabryki Farb i Lakierów Śnieżka SA oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Śnieżka za lata 2023-2025. 19 lipca 2023 roku Spółka zawarła umowę z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. w ww. Zakresie.

27 lutego 2024 roku, w związku z wchodzącą w życie od 1 stycznia 2024 r. dyrektywą ws. sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (tzw. CSRD), podjęta została decyzja o poddaniu wybranych ujawnień niefinansowych za rok 2023 niezależnej atestacji. 27 lutego 2024 roku Spółka zawarła umowę z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. Wybór dostawcy usługi podyktowany był:

• kształtującą się praktyką rynkową ukierunkowaną na atestację obydwu sprawozdań (danych finansowych i niefinansowych) przez jeden podmiot;
  • doświadczeniem PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt k. w atestacji danych niefinansowych spółek notowanych na GPW;
  • zapewnieniem spójności w atestacji obydwu sprawozdań i konkurencyjnością oferty cenowej.
  • koniecznością potwierdzenia 2 wskaźników wymaganych w ramach finansowania SSL udzielanego przez Banku BNP Paribas Polska w 2022r.

Przedmiotem ww. umów z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. jest:

• badanie sprawozdania finansowego Spółki i Grupy za okres od 1 stycznia 2023 roku do 31 grudnia 2023 roku oraz od 1 stycznia 2024 roku do 31 grudnia 2024 roku oraz od 1 stycznia 2025 roku do 31 grudnia 2025 roku przeprowadzone stosownie do wymogów Ustawy o rachunkowości z 29 września 1994 r. oraz Krajowych Standardów Rewizji Finansowej. przeprowadzenie przeglądu śródrocznego sprawozdania finansowego Spółki oraz śródrocznego skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy – za okres od 1 stycznia 2023 roku do 30 czerwca 2023 roku oraz za okres od 1 stycznia 2024 roku do 30 czerwca 2024 roku oraz za okres od 1 stycznia 2025 roku do 30 czerwca 2025 roku – stosownie do wymogów Ustawy o rachunkowości oraz Krajowych Standardów Rewizji Finansowej.
  • atestacja ujawnień za okres od 1 stycznia 2023 roku do 31 grudnia 2023 roku w zakresie śladu węglowego, sprzedaży produktów certyfikowanych ekologicznie i alergologicznie oraz wybranych ujawnień niefinansowych zawartych w Oświadczeniu na temat informacji niefinansowych wynikających z zapisów Dyrektywy CSRD.

PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. została wpisana przez Krajową Radę Biegłych Rewidentów na listę firm audytorskich pod nr 144.

Ww. firma audytorska oraz członkowie zespołu wykonującego badanie sprawozdań finansowych Spółki oraz Grupy spełniali warunki do sporządzenia bezstronnego i niezależnego sprawozdania z badania rocznego sprawozdania finansowego zgodnie z obowiązującymi przepisami, standardami wykonywania zawodu i zasadami etyki zawodowej.

FFiL Śnieżka SA przestrzega obowiązujących przepisów związanych z rotacją firmy audytorskiej i kluczowego biegłego rewidenta oraz obowiązkowymi okresami karencji.

Spółka korzystała już z usług firmy PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. w zakresie badania i przeglądu sprawozdań finansowych od 2016 do 2022 roku.

Wynagrodzenie firmy audytorskiej PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k., należne za badanie rocznych oraz przegląd śródrocznych sprawozdań finansowych Grupy i Spółki za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2023 roku wynosi łącznie 570 tys. PLN w odniesieniu do jednostki dominującej:

• 330 tys. PLN za badanie ustawowe w rozumieniu art. 2 pkt 1 ustawy o biegłych rewidentach,
  • 86 tys. PLN za przegląd śródrocznych sprawozdań finansowych, 22 tys. PLN za inne usługi atestacyjne (sprawozdanie o zgodności formatu skonsolidowanego sprawozdania finansowego z wymogami Jednolitego Europejskiego Formatu Elektronicznego „ESEF”).
  • 105 tys. PLN za usługi atestacyjne dotyczące ujawnień w zakresie śladu węglowego, sprzedaży produktów certyfikowanych ekologicznie i alergologicznie oraz wybranych ujawnień niefinansowych zawartych w Oświadczeniu na temat informacji niefinansowych oraz 27 tys. PLN za usługi atestacyjne Oceny sprawozdania o wynagrodzeniach za 2023 rok.

W zakresie usług opisanych powyżej:

• Wynagrodzenie firmy audytorskiej PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. za lata obrotowe od 1 stycznia 2024 r. do 31 grudnia 2024 r. oraz od
  • Ponadto PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. otrzyma zwrot niezbędnych kosztów bezpośrednich, takich jak koszty podróży, zakwaterowania itp. do maksymalnej wartości 5% kwoty wynagrodzenia netto. W związku z wymogami, o których mowa w art. 55 Ustawy o biegłych rewidentach, do wynagrodzenia zostaną również doliczone koszty w wysokości 2,18% kwoty wynagrodzenia za badanie z tytułu opłaty za nadzór.
  • Spółka zawarła również umowę z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. w zakresie oceny Sprawozdania o wynagrodzeniach sporządzonego przez Radę Nadzorczą za 2023 rok oraz za 2024 rok oraz za 2025 rok. Wynagrodzenie z tego tytułu wynosić będzie 27 tys. PLN za każdy rok.
  • W przypadku gdy wskaźnik wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w roku poprzednim ustalony w oparciu o Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego wydawany na podstawie art. 20 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, dotyczący roku poprzedzającego przekroczy 5% (pięć procent) wtedy wynagrodzenie za usługi w zakresie oceny Sprawozdania o wynagrodzeniach sporządzonego przez Radę Nadzorczą za 2024 rok oraz 2025 rok zostanie powiększone odpowiednio o procent wartości wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w roku poprzednim ustalony w oparciu
    o Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego wydawany na podstawie art. 20 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W związku z wymogami, o których mowa w art. 55 Ustawy o biegłych rewidentach, do wynagrodzenia w zakresie oceny Sprawozdania o wynagrodzeniach sporządzonego przez Radę Nadzorczą zostaną również doliczone koszty w wysokości 2,18% kwoty wynagrodzenia za ocenę z tytułu opłaty za nadzór.

Wynagrodzenie firmy audytorskiej PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. za badanie rocznych oraz przegląd śródrocznych sprawozdań finansowych w odniesieniu do jednostek zależnych wynosi 416 tys. PLN za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2023 roku.

Wynagrodzenie firmy audytorskiej PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. za lata obrotowe od 1 stycznia 2024 r. do 31 grudnia 2024 r. oraz od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2025 r. będzie w jednakowej wysokości co wynagrodzenie za usługi dotyczące roku obrotowego od 1 stycznia 2023 r. do 31 grudnia 2023 r. oraz zostanie powiększone odpowiednio o procent wartości wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w roku poprzednim ustalony w oparciu o Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego wydawany na podstawie art. 20 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, dotyczący roku poprzedzającego dany rok badania.

Ponadto PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. otrzymała zwrot niezbędnych kosztów bezpośrednich, takich jak koszty podróży, zakwaterowania itp. do maksymalnej wartości 5% kwoty wynagrodzenia netto. W związku z wymogami, o których mowa w art. 55 Ustawy o biegłych rewidentach, do wynagrodzenia zostały doliczone również koszty w wysokości 2,18% kwoty wynagrodzenia za badanie z tytułu opłaty za nadzór.

Do powyższych kwot był doliczony podatek VAT według obowiązującej stawki.

Do powyższych kwot doliczony zostanie podatek VAT według obowiązującej stawki.

Spółka nie zawarła z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt sp.k. innych umów ani nie wypłacała firmie audytorskiej wynagrodzeń z innych tytułów niż wymienione.

FFiL Śnieżka SA posiada politykę w zakresie wyboru firmy audytorskiej oraz politykę w zakresie świadczenia na jej rzecz przez firmę audytorską dodatkowych usług niebędących badaniem.

Wybór firmy audytorskiej jest realizowany zgodnie z Polityką wyboru firmy audytorskiej do przeprowadzenia badania i przeglądu sprawozdań finansowych (opublikowaną na stronie Spółki) przyjętą w drodze uchwały Komitetu Audytu z 27 stycznia 2023 roku.

Polityka działa w korelacji z Procedurą wyboru firmy audytorskiej opracowaną przez Komitet Audytu i przyjętą uchwałą z 27 stycznia 2023 roku. Polityka wyboru firmy audytorskiej do przeprowadzenia badania i przeglądu sprawozdań finansowych określa wytyczne i zasady, którymi powinien kierować się Komitet Audytu na etapie przygotowywania rekomendacji oraz Rada Nadzorcza, dokonując wyboru podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Spółki oraz Grupy Kapitałowej Śnieżka. Uwzględniają one wymogi wynikające z ustawy z 11 maja 2017 roku o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym oraz w szczególności:

• konieczność zachowania bezstronności i niezależności firmy audytorskiej i biegłego rewidenta;
  • dotychczasowe doświadczenie firmy audytorskiej w badaniu i przeglądzie jednostek zainteresowania publicznego i grup kapitałowych;
  • potencjał do wykonania zakresu usług, których wykonanie ma zostać powierzone firmie audytorskiej
    (tj. badania i przeglądu ustawowego sprawozdań finansowych jednostkowych i skonsolidowanych);
  • posiadanie i wysokość polisy ubezpieczeniowej od odpowiedzialności cywilnej firmy audytorskiej;
  • kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób bezpośrednio biorących udział w czynnościach badania;
  • cenę zaproponowaną przez firmę audytorską;
  • czas przeprowadzenia badania i przeglądu sprawozdania finansowego;
  • maksymalny czas nieprzerwanego trwania zleceń badań i przeglądów ustawowych przeprowadzanych przez tę samą firmę audytorską lub firmę audytorską powiązaną z tą firmą audytorską lub jakiegokolwiek członka sieci działającej w państwach Unii Europejskiej, do której należą te firmy audytorskie, nieprzekraczający 10 lat;
  • przerwę pomiędzy przeprowadzonymi badaniami i przeglądami ustawowymi w tej samej jednostce zainteresowania publicznego przez okres 10 lat, wynoszącą co najmniej kolejne 4 lata, licząc od zakończenia ostatniego badania i przeglądu ustawowego;
  • kluczowy biegły rewident nie może przeprowadzać badania i przeglądu ustawowego w tej samej jednostce zainteresowania publicznego przez okres dłuższy niż 5 lat. Kluczowy biegły rewident może ponownie przeprowadzać badanie i przeglądy ustawowe w jednostce, o której mowa w zdaniu poprzedzającym, po upływie co najmniej 3 lat od zakończenia ostatniego badania i przeglądu ustawowego.

Polityka koreluje z Procedurą wyboru firmy audytorskiej, która uwzględnia współdziałanie Członka Zarządu – Dyrektora ds. Ekonomicznych, Komitetu Audytu i Rady Nadzorczej. Celem procedury jest sprawne i efektywne zgromadzenie ofert firm audytorskich, które są następnie analizowane przez Komitet Audytu celem przedstawienia Radzie Nadzorczej stosownej rekomendacji wyboru podmiotów uprawnionych do badania. Rekomendacja obejmuje co najmniej dwie firmy audytorskie wraz z uzasadnioną preferencją Komitetu Audytu wobec jednego z przedstawionych podmiotów. Ostateczną decyzję dotyczącą wyboru firmy audytorskiej podejmuje Rada Nadzorcza. Jednakże, jeśli Rada Nadzorcza zdecyduje się wybrać inny podmiot niż rekomendowany przez Komitet Audytu, powinna podać przyczyny odejścia od rekomendacji Komitetu Audytu oraz takie uzasadnienie przekazać Walnemu Zgromadzeniu Spółki.

Dodatkowe usługi świadczone przez firmę audytorską są określone w Polityce świadczenia przez firmę audytorską przeprowadzającą badanie i przeglądy sprawozdań finansowych, przez podmioty powiązane z tą firmą audytorską oraz przez członka sieci firmy audytorskiej dozwolonych usług niebędących badaniem i przeglądem, przyjętej uchwałą Komitetu Audytu z 27 stycznia 2023 roku.

Wskazana polityka funkcjonuje w FFiL Śnieżka SA od 2023 roku. Podstawowym założeniem tego dokumentu jest minimalizacja ryzyka wystąpienia sytuacji, w której biegły rewident lub firma audytorska przeprowadzająca badanie sprawozdania finansowego Spółki (lub inne podmioty wymienione w tytule tej polityki) świadczy bezpośrednio lub pośrednio na rzecz badanej jednostki, jej jednostki dominującej albo jednostek przez nią kontrolowanych w ramach Unii Europejskiej jakiekolwiek zabronione usługi niebędące badaniem sprawozdań finansowych lub czynnościami rewizji finansowej. Wyjątek stanowią usługi wskazane w art. 136 ust. 2 Ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym („Ustawa o biegłych”), których świadczenie możliwe jest jedynie w zakresie niezwiązanym z polityką podatkową FFiL Śnieżka SA, po przeprowadzeniu przez Komitet Audytu oceny zagrożeń i zabezpieczeń niezależności i wyrażeniu przez Komitet Audytu stosownej zgody. Ponadto w sytuacji świadczenia przez biegłego rewidenta lub firmę audytorską dozwolonych usług, o których mowa powyżej, podmioty te zobowiązane są do przestrzegania regulacji zawartych w art. 69-73 Ustawy o biegłych określających rozwiązania mające na celu zapewnienie niezależności i obiektywizmu biegłego rewidenta i firmy audytorskiej.