Bezpieczeństwo i higiena pracy

• Cele Strategii zrównoważonego rozwoju:

Cele strategiczne:

• Budowanie kultury bezpieczeństwa i minimalizacja zagrożeń dla pracowników

Cele operacyjne na 2023 rok:

• Funkcjonowanie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem minimalizujące ryzyko wystąpienia wypadków
    • Szkolenia i uświadamianie – określenie programu szkoleniowego oraz zapewnienie szkoleń dla pracowników, oraz dla innych osób pracujących na terenie firmy, w tym podwykonawców
      • 100% pracowników przechodzi szkolenie wstępne ogólne oraz stanowiskowe
      • 90% kadry kierowniczej objętej szkoleniem z pierwszej pomocy i obsługi AED
      • 100% pracowników podwykonawców w Fabryce przechodzi szkolenie BHP
  • Realizacja celów:

• 100% własnych pracowników FFiL Śnieżka SA zostało objętych systemem zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy organizacji
      • 4,98 – wskaźnik częstości wypadków w FFiL Śnieżka SA
      • 107,33 – wskaźnik ciężkości wypadków w FFiL Śnieżka SA
    • Szkolenia
      • 100% nowo zatrudnionych pracowników przeszło szkolenie BHP
      • 93% uprawnionych odbyło dodatkowe szkolenia z pierwszej pomocy
      • Szkolenia BHP dla podwykonawców Grupy, w tym wszystkich 338 pracowników firm podwykonawczych świadczących usługi na terenie zakładów
    • 100% wniosków pokontrolnych wdrożonych

[ESRS S1-14]

Grupa wdraża nowoczesne środki ochrony pracowników, a kwestie BHP są traktowane priorytetowo i precyzyjnie uregulowane w Polityce jakości, środowiska i BHP oraz wdrożonych systemach zarządzania – Bezpieczeństwem i Ochroną Przeciwpożarową oraz Zintegrowanym Systemie Zarządzania Jakością i Środowiskiem zawierającym m.in. instrukcje ochrony ludzi. Każdy pracownik Grupy ma określone obowiązki w zakresie BHP i jest zobowiązany do współuczestnictwa w tworzeniu bezpiecznych warunków pracy.

Praca w Grupie Śnieżka to praca bezpieczna.

• prowadzenie działań zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, w tym w zakresie ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • ciągłe doskonalenie skuteczności systemów kontrolnych,
  • dążenie do stałej poprawy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • wdrażanie działań w zakresie poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz bezpieczeństwa pożarowego,
  • aktywizowanie całej załogi w procesy tworzenia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy,
  • podnoszenie kwalifikacji poprzez szkolenia tematyczne lub ogólne,
  • zapewnienie odpowiednich zasobów i środków finansowych do realizacji wytyczonych zamierzeń,
  • włączanie wszystkich pracowników Spółki w zakresie organizacji pracy oraz podnoszeniu poziomu bezpieczeństwa pracy i bezpieczeństwa pożarowego.

Komisje BHP i przedstawiciele pracowników

W jednostce dominującej nie zostały powołane związki zawodowe. Interesy i opinie pracowników FFiL Śnieżka SA w zakresie wszystkich aspektów zatrudnienia, w tym m.in. związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy są reprezentowane przez Przedstawicieli Pracowników, czyli zespół osób wybieranych przez pracowników na czteroletnią kadencję.

W FFiL Śnieżka SA działało w roku 2023 trzech przedstawicieli pracowników, którzy reprezentowali zespół w obszarach takich jak m.in.: sprawy pracownicze, działalność socjalna czy regulaminy. Dodatkowo za ich pośrednictwem pracownicy mają możliwość zwrócenia się do Zarządu z pytaniami.

• Komisja Bezpieczeństwa i Higieny Pracy – prowadzi przeglądy warunków pracy, okresowe oceny stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, opiniuje podejmowane przez pracodawcę środki zapobiegające wypadkom przy pracy i chorobom zawodowym, formułuje wnioski dotyczące poprawy warunków pracy oraz współdziała z pracodawcą w realizacji jego obowiązków w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
  • Zakładowa Komisja Egzaminacyjna – egzaminuje wszystkich pracowników stanowisk pozakierowniczych ze znajomości zagadnień BHP.
  • Komisja Pożarowo-Techniczna – ustala działania ochronne i zapobiegawcze niezbędne do usunięcia zagrożeń dla zdrowia i życia w zakresie ochrony przeciwpożarowej i ewakuacji pracowników. W skład komisji wchodzą służby inżynieryjno-techniczne Spółki. Do zadań Komisji należą też przeglądy terenu, obiektów i instalacji w kontekście zabezpieczeń przeciwpożarowych.
  • Zespół Przeglądowy Ochrony Środowiska – w jego skład wchodzą Koordynator ds. Zarządzania Środowiskowego oraz Ekspert ds. Ochrony Środowiska – corocznie przeprowadza:
    • przegląd Miejsc Gromadzenia Odpadów (MGO), odpadów niebezpiecznych oraz odpadów innych niż niebezpieczne. W roku 2023 Zespół sporządził 11 Kart Niezgodności – wszystkie niezgodności zostały usunięte.
    • przegląd Zbiorczych Punktów Gromadzenia Odpadów (ZPGO), odpadów niebezpiecznych oraz odpadów innych niż niebezpieczne. W roku 2023 sporządzono cztery Karty Niezgodności  –wszystkie niezgodności zostały usunięte.
    • przegląd Urządzeń i Instalacji Środowiskowych w oddziałach w Brzeźnicy, Lubzinie, Pustkowie i w Zawadzie. W roku 2023 sporządzono 13 Kart Niezgodności – wszystkie niezgodności zostały usunięte.
  • Zakładowa Komisja Antymobbingowa – zakres jej działań został omówiony w rozdziale dotyczącym praw człowieka.
  • Komisja Socjalna – dysponuje środkami Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych i ustala zasady ich wydatkowania uwzględniając potrzeby pracowników. Komisja ocenia sytuację życiową i materialną osób uprawnionych do korzystania ze świadczeń Funduszu oraz opiniuje przyznanie tych świadczeń.

[ESRS S1-14]

W 2023 roku w FFiL Śnieżka SA miały miejsce trzy zdarzenia wypadkowe, które zostały zakwalifikowane jako wypadki przy pracy indywidualne – lekkie. Łącznie, spowodowały one 322 dni niezdolności do pracy, a dokumentacja związana z dwoma wypadkami została przekazana do ZUS celem ustalenia trwałego lub długotrwałego procentowego uszczerbku na zdrowiu.

Wskaźnik częstości wypadków1 w Spółce wyniósł 4,98 i pozostał na podobnym poziomie co w roku 2022 (4,93). Spółka odnotowała wzrost wskaźnika ciężkości wypadków2– w 2023 roku wynosił on 107,33 wobec 64,33 w roku 2022. 100% pracowników Grupy Kapitałowej Śnieżka zostało objętych systemem zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy organizacji

Nie stwierdzono wśród pracowników przypadków złego stanu zdrowia związanego z pracą podlegającego zgłoszeniu. Audyty bezpieczeństwa przeprowadzane są zgodnie z planem kontroli.

W roku 2023 w Grupie Śnieżka nie odnotowano wypadków ciężkich ani śmiertelnych. Nie zarejestrowano również chorób zawodowych wśród pracowników.

Każdy wypadek przy pracy w Spółce jest badany w trakcie dochodzenia powypadkowego. Ustalane są wszystkie okoliczności i możliwe przyczyny wystąpienia zdarzenia. Po każdym wypadku Prezes Zarządu FFiL Śnieżka SA zaleca trwałe usunięcie jego przyczyny i wyeliminowanie prawdopodobieństwa wystąpienia w przyszłości.

W 2023 roku w FFiL Śnieżka SA przeprowadzono trzy powypadkowe analizy dokumentacji oceny ryzyka zawodowego, odnosząc się ściśle do przyczyn zaistniałych wypadków, ustalonych w czasie dochodzenia powypadkowego. Do aktualnej dokumentacji oceny ryzyka zawodowego właściwej komórki organizacyjnej włączone zostały karty podjętych działań korygujących i zapobiegawczych.

W spółkach Śnieżka ToC, Rafil, Śnieżka-Ukraina oraz Śnieżka-BelPol nie odnotowano w 2023 roku wypadków przy pracy. W spółce Poli-Farbe wydarzyły się cztery wypadki powodujące w sumie 43 dni niezdolności do pracy.

1 Wskaźnik częstości wypadków jest liczony według wzoru: liczba wypadków odnotowanych w danym okresie czasu / liczba pracujących (zatrudnienie średnie).

2 Wskaźnik ciężkości wypadków jest liczony według wzoru: liczba dni niezdolności do pracy w zaistniałych wypadkach przy pracy / liczba wypadków przy pracy (osób poszkodowanych).

Wskaźnik wypadkowości w FFiL Śnieżka SA i Grupie Śnieżka

FiFL Śnieżka SA Grupa Kapitałowa
Wskaźniki wypadkowości 2021 2022 2023 2021 2022 2023
Liczba wypadków lekkich 1 3 3 1 10 7
Liczba wypadków ciężkich 0 0 0 0 0 0
Liczba wypadków śmiertelnych 0 0 0 0 0 0
Liczba dni zwolnienia chorobowego 23 193 322 23 623 365
Wskaźniki częstości wypadkowej „Ww” 1,45 4,93 4,98 1,45 12,34 9,10
Wskaźniki ciężkości wypadków „Wc” 23,00 64,33 107,33 23,00 62,30 52,14
Wskaźnik częstotliwości wypadków z tytułu utraconego czasu pracy (LTI)56 bd. 2,83 2,79 bd. 7,13 5,16
Wskaźnik ciężkości obrażeń z tytułu utraconego czasu pracy (LTI)57 bd. 0,18 0,30 bd. 0,44 0,27
Liczba zarejestrowanych chorób zawodowych 0 0 0 0 0 0
* b.d. – brak danych

Grupa Śnieżka okresowo przeprowadza specjalistyczne badania lub pomiary na wszystkich stanowiskach pracy, gdzie pracownicy mają kontakt z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia. Badania te prowadzi Dział Higieny Pracy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, a w 2023 roku zostały one przeprowadzone na ośmiu stanowiskach pracy.

Nadzór nad zdrowiem osób zatrudnionych w polskich spółkach Grupy realizowany jest poprzez profilaktyczne badania lekarskie – wstępne, okresowe i kontrolne. Są one wykonywane są w czasie godzin pracy i na koszt pracodawcy, a posiadanie ważnych badań lekarskich przez pracownika jest traktowane jako element niezbędny do podjęcia pracy na swoim stanowisku.  W spółkach zagranicznych Grupy Śnieżka okresowe badania lekarskie są prowadzone zgodnie z miejscowymi regulacjami.

Każdy pracownik ma dostęp do właściwego, wymaganego i bezpiecznego sprzętu, wyposażenia oraz środków higieny osobistej. Na stanowiskach zainstalowane są właściwe środki ochrony zbiorowej, a pracownicy są zaopatrywani w środki ochrony indywidualnej na zasadzie wyposażenia indywidualnego lub stałej dostępności do tych środków. Śnieżka dofinansowuje osobom pracującym przed monitorami zakup okularów korekcyjnych, a osobom dla których korekcja wzroku ze względu na charakter lub rodzaj wykonywanej pracy jest zalecana przez lekarza, Spółka sama kupuje stosowne okulary korekcyjne.

W 2023 roku zespół BHP ocenił ryzyka zawodowego na trzech nowych stanowiskach pracy oraz zaopiniował 13 Instrukcji Technologicznych w zakresie bezpieczeństwa procesów wytwórczych produkowanych wyrobów. Celem działań było określenie wymogów ogólnych i wymogów bezpieczeństwa pożarowego w Spółce oraz podniesienia bezpieczeństwa pracy na stanowiskach produkcyjnych.

Grupa spełnia wszystkie prawne wymagania związane ze szkoleniami BHP. W 2023 roku we wszystkich spółkach Grupy prowadzono cyklicznie szkolenia wstępne dla nowo zatrudnianych pracowników. Zasady BHP i ochrony przeciwpożarowej są również regularnie przypominane i odświeżane osobom zatrudnionym podczas szkoleń okresowych w zakresie instruktaży stanowiskowych właściwych dla poszczególnych grup pracowniczych.

W spółkach zależnych – Poli-Farbe, Śnieżka-Ukraina, Śnieżka-BelPol oraz Rafil – szkolenia BHP obejmowały specyficzny dla danej spółki zakres tematyczny i prowadzone były zgodnie ze zdefiniowanymi potrzebami danej spółki.

• Dobra praktyka

W 2023 roku Grupa przeprowadziła szkolenia BHP dla podwykonawców, w tym wszystkich 338 pracowników firm podwykonawczych świadczących usługi na terenie zakładów. Szkolenia prowadzone były w oparciu o opracowane w Spółce programy szkoleń i obejmowały m.in.:

• regulacje prawne z zakresu BHP, z uwzględnieniem przepisów związanych z wykonywaną pracą,
    • zagrożenia czynnikami występującymi w procesach pracy oraz zasady i metody likwidacji lub ograniczenia oddziaływania tych czynników na pracowników, z uwzględnieniem zmian w technologii, organizacji pracy i stanowisk pracy, stosowania środków ochrony zbiorowej i indywidualnej, wprowadzenia nowych urządzeń, sprzętu i narzędzi pracy,
    • postęp w zakresie oceny zagrożeń czynnikami występującymi w procesach pracy oraz w zakresie metod ochrony przed zagrożeniami dla zdrowia i życia pracowników,
    • problematyka związana z organizacją stanowisk pracy biurowej, z uwzględnieniem zasad ergonomii, w tym stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe i inne urządzenia biurowe,
    • okoliczności i przyczyny charakterystycznych dla wykonywanej pracy wypadków przy pracy oraz związana z nimi profilaktyka,
    • zasady postępowania w razie wypadku przy pracy, pożaru, wybuchu, uwolnienia czynnika chemicznego do środowiska naturalnego czy poważnej awarii przemysłowej.